Creative Fatal1ty Gaming Headset
Creative Fatal1ty Gaming Headset

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер , Аксесоари , Аудио
Етикети: компютърни игри , Creative , слушалки , микрофон
Добрил Доков
15.10.2008

Creative Fatal1ty Gaming Headset

Доста голяма част от потребителите смятат, че слушалките, които се използват за слушане на музика или гледане на филми на компютър, не следва да са нещо по-специално. Макар до известна степен това да е истина, на практика не е съвсем вярно – качественият звук винаги е от значение, още повече пък когато става въпрос за компютърни игри. Ако добавим и нуждата от използване на микрофон, намирането на подходящ продукт съвсем се затруднява.

Един от моделите слушалки, които си заслужават да им се обърне внимание, е Fatal1ty Gaming Headset на фирмата Creative. Както подсказва самото име на продукта, той е създаден да носи търговското име на един от най-известните геймъри в тази област – Джонатан „Fatal1ty“ Уендъл. Ако сте запалени на тази тема, е твърде вероятно да сте чували или дори да притежавате и други продукти, носещи името на Джонатан, каквито са например охладителите за графични карти Fatal1ty на компанията Zalman. Но да се върнем на слушалките – моделът Creative Gaming Headset предлага на потребителите си удобство и качествен звук.

Самите слушалки спазват традиционния дизайн с използване на затворени от всяка страна говорители, изолирани от мек слой около ухото. За сравнение на пазара се предлагат продукти на няколко различни фирми, при които самата слушалка е част от отворена акустична система, чиято цел на теория е създаването на по-добър и качествен звук.

Като цяло слушалките са доста удобни и макар да се притискат сравнително силно към ушите, при носене по-дълго време не създават дискомфорт. В интерес на истината при тестването им открих, че или формата на мекия уплътнител е прекалено оптимистично направена, или моите уши са твърде големи, но като краен резултат въпреки притесненията си нямах никакви проблеми. Качеството на звука е превъзходно, като средните и високите честоти се чуват много добре. Ниските честоти Creative Fatal1ty Gaming Headset при песни с по-ясно изразени баси също са отлични, като те се чуват отсечено и рязко.

Тъй като Creative Fatal1ty Gaming Headset са предвидени не само за слушане на музика или гледане на филми, а и за игри (както си личи от името им), проверих възможностите им и в тази област. Както може да се очаква, качеството на звука е чудесно, като особено много впечатляват ниските честоти, които буквално могат да „вкарат слушателя в действието“.

Сред любопитните особености на този модел на Creative е възможността за откачане на рамото, на което се намира микрофонът – то се прикрепя към слушалките чрез стандартен стереожак, който освен като основа служи и като контакт за свързване на микрофона. Освен тази екстра разполагаме също така и с отделен контрол върху това дали микрофонът да е активиран, намиращ се отделно върху самия кабел. Към него имаме също така и потенциометър чрез който определяме силата на звука на слушалките, а като цяло двете са обединени в контролен панел с щипка, която може да се закача на дрехата на потребителя.

Микрофонът се справя добре със задачата си, като успява да филтрира до задоволително ниво околния шум по време на работа. Въпреки това има какво да се желае от силата и резкостта му, тъй като за по-добра работа и удобно ползване не е излишно активирането на опцията „+20dB Boost“ от контролния панел на звуковата карта, чрез което да се засили чувствителността на микрофона.

В крайна сметка, ако търсите подходящ продукт, с който да замените служилите ви досега слушалки, заслужава си да хвърлите едно око (или може би по-скоро ухо) и на Creative Fatal1ty Gaming Headset – възможностите им не са за пренебрегване.


Съдържание: