PORT Designs – богатство от цветове и форми
PORT Designs – богатство от цветове и форми

PCMagazine, Брой 10
Категория: Любопитно
Етикети: лаптоп , аксесоари , PORT Designs
Добрил Доков
15.10.2008

PORT Designs – богатство от цветове и форми

Вероятно ви е направило впечатление, че всички видове чанти за носене на лаптоп неизменно използват доста еднакъв дизайн, комбиниран с вездесъщия черен (или евентуално сив) цвят. Всичко това е много хубаво, когато става въпрос за купувачи от типа на бизнесмени от тежка категория, но какво да кажем ние, обикновените потребители? Лично аз не съм толкова голям почитател на черния цвят и стандартизирания дизайн, ето защо насочих вниманието си към продуктите на фирмата PORT Designs.

Фирмата PORT Designs е френска, като основната й дейност е проектирането и произвеждането на чанти, раници и аксесоари за преносими компютри. Ако за пръв път чувате за тази марка, не си мислете, че става дума за новоизлюпена фирма със съмнителни възможности – PORT Designs съществуват на пазара от повече от 15 години и предлагат богата гама продукти, насочени към различните потребители.

Тъй като основната цел на фирмата е постигане и запазване на собствен стил, отделните моделни линии предлагат широка гама от цветови комбинации. Към този тип продукти принадлежат чантите от гамата Color Line, всяка от които има различен цвят. Освен различните модели чанти и раници фирмата произвежда и предлага различни аксесоари за преноси- ми компютри – стойки за лаптоп, които осигуряват охлаждане на системата, както и компактни и удобни аксесоари.

Моделите, които ще разгледаме в тази статия, са няколко и включват няколко продукта на фирмата – раница модел Faro Backpack, презраменна чанта Antalya messenger, калъф за преносим компютър Faro skin и стойка охладител за лаптоп CoolFan. Всички модели ни бяха предоставени за тестване от фирма Solytron, която предлага продуктите на PORT Designs.

Faro backpack
Този модел представлява раница, изработена от полиестер в няколко цвята. Основното предназначение на модела е сигурното и безопасно пренасяне на мобилен компютър, като максималната му големина не може да надвишава 15.4 инча. Употребата на този модел осигурява доста комфортен начин за пренасяне на мобилната система, като в същото време сигурността й е гарантирана от меката обвивка и сигурното й захващане. Макар и да не мога да се похваля като изявен тестер на раници и чанти, това, което ми направи впечатление при този модел, бяха доста удобните презрамки, които не се впиват в раменете при пренасянето на по-тежък лаптоп (например с голям дисплей).

 

Сред полезните черти на този модел е наличието на допълнителен скрит джоб в задната част на раницата, обърната към гърба на носещия я. Идеята на този джоб е съхраняването на ценни предмети или документи, тъй като достъпът до тях ще бъде изключително затруднен за евентуалните... нека ги наречем хора с „пъргави ръце“. Faro Backpack е изработена с използването на подсилени шевове на критичните места, с което се гарантира сигурността на техниката в раницата.

Antalya Messenger
Antalya Messenger представлява презраменна чанта, чиято цел отново е удобното и сигурно пренасяне на ноутбук или лаптоп. Максималният размер на устройството, което можем да поставим в чантата, отново е 15.4 инча, а закрепването му се гарантира от ластична лента с велкро. Капакът на чантата също се затваря с велкро, което е достатъчно стабилно и изисква сила за отлепянето си, за да гарантира сигурността на съдържанието.

 

Освен основното отделение, предназначено за съхраняване на мобилен компютър, Antalya Messenger притежава допълнителен джоб, където потребителите могат да поставят своя МР3 или CD плейър. За удобното боравене с него и слушалките му чантата разполага със специфичен отвор с гумирана периферия, през който да се прокара кабелът на слушалките.

Faro Skin
Ако търсите подходящ калъф, в който да поставяте преносимия си компютър по време на пътуване, моделът Faro skin на PORT Designs може би представлява подходящият за вас избор. Калъфът е изработен от полиестер (Nylon P600) и осигурява място за лаптоп с максимален размер от 15.4 инча. Сред положителните черти на модела е компактният дизайн, което е доста удобно, когато трябва да съхраняваме лаптопа си по време на път в съседство с твърди или дори остри предмети. Именно поради това предназначение на модела той не притежава презрамка или дръжка за пренасяне, която би намалила компактността му.

За надеждното предпазване на съдържанието на калъфа той притежава система за фиксиране с еластична лента, която се закрепва с велкро, а в стените му има вграден мек буферен материал.

CoolFan
Последният продукт на PORT Designs, който ще разгледаме, е стойката за лаптоп CoolFan. Тя комбинира в себе си настройваща се към всяко положение подложка за поставяне на лаптоп, която има вграден в нея вентилатор. Захранването на перката му става чрез USB порта на компютъра, което елиминира нуждата от съобразяване с допълнителен кабел. При използването на CoolFan с преносим компютър резултатът беше намаляване на температурата на процесора му с над 10 градуса.

Faro Digital Pouch
Ако нямате лаптоп или пък не ви трябва чанта за удобното му пренасяне, със сигурност имате поне мобилен телефон или фотоапарат. Като добавим и няколко други „дреболии“ от типа на PDA или GPS, получаваме именно типа дребни (но все пак важни) електронни устройства, за чието съхраняване е предназначен Faro Digital Pouch. Подобно на другите модели той е изработен с подсилени шевове, но за разлика от тях използваният материал не е Nylon P600, а носи името Ballistic 1680D. Освен основното отделение с размери около 125х80 мм Faro Digital Pouch притежава допълнителен джоб с две отделения, в които можете да съхранявате пари, документи, карти с флаш памет или дори резервни батерии. Закрепването на чантичката към колана на потребителя може да стане по два начина – чрез еластична неподвижна лента, зашита към самата нея, или чрез допълнителна лента, закрепваща се чрез тик-так копче. Както и при другите модели продукти на PORT Designs този също предлага нещо интересно – „вграден“ дъждобран, намиращ се в специално отделение в долната част на Faro Pouch. Ако искате да защитите съдържанието му от дъжда, единственото, което трябва да направите, е да издърпате покривалото от отделението и да покриете чантичката с него.

 

Ако все пак имате нужда от чанта за пренасяне на мобилния си компютър, но в тази статия не намирате нищо подходящо, все пак не забравяйте, че асортиментът на PORT Designs е доста по-богат от разгледаните няколко модела. Пълната гама продукти на фирмата можете да разгледате на адрес www.portdesigns.com или при представител на фирмата за България – Солитрон (www.solytron.bg/port).


Съдържание: