Един несравним бунтовник
Един несравним бунтовник

PCMagazine, Брой 11
Категория: Хардуер , Цифрови фотоапарати
Етикети: Canon , цифров фотоапарат
PC MAGAZINE
13.11.2008

Един несравним бунтовник

Canon EOS Digital Rebel XSi

Canon EOS Digital Rebel XSi е четвъртият поред от серията цифрови фотоапарати Digital Rebel (цифров бунтовник) на Canon. Той е достоен наследник на една традиция, създала и наложила професионалните огледално-рефлексни цифрови фотоапарати. Този модел е със сензор с 12.2 мегапиксела (докато предишният, XTi, бе с 10 мегапиксела); има сменяем обектив със стабилизатор на изображението; има по-голям LCD екран; притежава нова система за управление и LiveView; съвместим е с карти с памет SD и SDHC; батерията му е с по-голям капацитет и има нова цветова схема. Като добавим към всичко това и същата великолепна производителност, каквато имаха неговите предшественици, става ясно защо той е поредният носител на нашата награда „Избор на редакторите“.

На външен вид този нов Rebel не е претърпял много промени. Сребристото скосяване е изчезнало и дизайнът му е издържан изцяло в черен цвят. LCD екранът е по-голям (с диагонал 3 инча, 230 000 пиксела), а колонката от бутони, която се намираше отляво на него, е премахната. Освен това новата система Live View дава възможност да кадрирате точно с LCD екрана, без да е необходимо да гледате през визьора – а това е същинска благодат за фотографите, които снимат предимно отблизо в макрорежим. Запазена е твърде изчерпателната система от менюта, на която се показват следните настройки: ISO, блендата, скоростта на затвора, балансът на белия цвят, видът на фокусирането, компенсацията на експозицията, животът на батерията, размерът на изображението и др. Особено много ми хареса системата за намаляване на запрашаването, която се състои от вибриращ филтър, който „отръсква“ прахта от сензора на фотоапарата.

Въоръжен със сменяем вариообектив с фокусно разстояние от 18 mm до 55 mm (който вече има оптически стабилизатор на изображението), Canon EOS Digital Rebel XSi прави изключително хубави снимки. Нашите тестови снимки бяха с добре балансирани цветове, добре фокусирани и контрастни. На снимките, направени на дневна светлина, рядко се забелязваше хроматична аберация. Но ако искате да се издигнете на още по-високо ниво като фотограф, използвайте обектив с фокусно разстояние от 55 mm до 250 mm, със стабилизатор на изображението (каталожна цена 299 USD). При предишните модели от серията Digital Rebel едно от оплакванията ни бе свързано с малко слабата светкавица, но по всичко личи, че сега този проблем е решен.

При проведените тестове Canon EOS Digital Rebel XSi показа отлични времена на зареждане (boot) и презареждане (recycle) - съответно 0.6 и 0.8 секунди - макар че закъснението на затвора (0.7 секунди) бе по-голямо, отколкото очаквахме. Снимките, направени при най-късо фокусно разстояние на обектива (т.е. при „най- широкоъглова“ настройка на обектива) страдаха малко от изкривяване тип „бъчва“. Аз изпитах и скоростта, с която Canon EOS Digital Rebel XSi снима в режим на серийни снимки (burst mode). При първото серийно заснемане, което извършихме във формат Fine JPEG, успяхме да направим 23 снимки за 6.6 секунди, или 3.5 снимки в секунда, т.е. с над снимка и половина повече, отколкото при същия тест на XTi.

Възраженията ми срещу Canon EOS Digital Rebel XSi са незначителни и ни най-малко не обезценяват предимствата му, изразяващи се във високо качество и добри възможности. Възможности, които Canon е добавила, без да променя съществено общата цена на фотоапарата. Другите производители на цифрови фотоапарати също полагат старания да усъвършенстват своите продукти, но нито един от тях досега не е създал продукт, сравним с Canon EOS Digital Rebel XSi като комбинация от цена, производителност, възможности и качество на снимките. – Тони Хофман

Canon EOS Digital Rebel XSi
Каталожна цена 7 9 9 USD, с ъ с сменяем вариообектив с фокусно разстояние 18 mm до 55 mm и със стабилизатор на изображението; 999 USD със сменяем вариообектив с фокусно разстояние от 55 mm до 250 mm, със стабилизатор на изображението.

ПРЕДИМСТВА: Великолепна разделителна способност и качество на изображението. Използва карти с памет SD. По-голям LCD екран. Вариообективът му вече е със стабилизация на изображението. Live View.

НЕДОСТАТЪЦИ: Новата подредба на бутоните има както предимства, така и недостатъци. Няма опция за чувствителност ISO 3200. Софтуерът за редактиране на снимките може да не е съвместим с формата RAW на Canon EOS Digital Rebel XSi. Повече на тази тема – на адресgo.pcmag.com/rebelxsi.


Съдържание: