Забавен, легендарен и с дефекти
Забавен, легендарен и с дефекти

PCMagazine, Брой 8
Категория: Телекомуникации , Технологии , Мобилни технологии
Етикети: iPhone
PC MAGAZINE
24.8.2007

Забавен, легендарен и с дефекти

Благодарение на своя изумителен интерфейс Apple iPhone е най-добрият портативен медиен плейър, сътворяван някога от човека. Той е шампион по бързина на сърфиране в уеб. Ние лично никога досега не сме се забавлявали толкова, изпитвайки подобно джобно устройство. Но ако възнамерявате да го ползвате като гласов телефон и устройство за обмен на кратки съобщения, ще останете, меко казано, разочаровани.

Няма никакво съмнение, че е истинско забавление да увеличавате или намалявате изображението с пръст, да прескачате уебстраници, да изрязвате и да редактирате. Придвижването в менютата се извършва с показалец и е толкова лесно, колкото казват рекламите. Истинското удоволствие от iPhone обаче се дължи на това, че всичко в него работи безотказно и координирано. Например една от неговите функции – браузърът за You Tube – винаги е в съчетание с други важни неща, като електронна поща и обмен на електронни съобщения.

iPhone се предлага в два модела: с памет 4 гигабайта (499 USD) и 8 гигабайта (599 USD). Освен това мултимедийните му възможности са изумителни. Колелцето за превъртане на предишните модели iPod е заменено от чувствителен на докосване екран, предимствата на който са невероятни. Не мога да ви опиша колко по-лесно е търсенето на музика чрез новия интерфейс на iPhone, в който можете да подбирате песните с помощта на невероятно красивия изглед Cover Flow или с помощта на стандартен текстов списък. Хардуерът също е впечатляващ. Вграденият високоговорител (предназначен предимно за ползване като телефон) може да се използва и за музика или гледане на филми, но звукът му е отвратителен. Контролите засила на звука са разположени за удобство отляво, а гнездото за слушалки се намира в малка ниша, което прави невъзможно ползването на стандартни слушалки без адаптер.

Аудио и видео

iPhone се синхронизира лесно с компютри Mac и РС, като се използва iTunes 7.3. При тестовете с музика ние успешно заредихме и слушахме следните файлове: AAC (128, 256 и 320 Kbps); AIFF; Apple Lossless; MP3 VBR; MP3 (192, 256 и 320 Kbps); MP3 64, Audible и WAV. Нямахме късмет, когато опитахме да заредим един тон за звънене като MIDI или OGG фал. Не е изненадващо и че няма поддръжка на WMA. Качеството на звука на iPhone е фантастично, стига да смените евтините слушалки, с които се доставя телефонът, с по-добри. Що се отнася до живота на батерията, при нашите аудиотестове постигнахме непрекъсната работа 22 часа и 15 минути с едно зареждане (при изключена WiFi връзка) – т.е. с 1 час и 45 минути по-малко от номиналния живот на батерията.

Когато гледате видео на iPhone, разделителната способност е впечатляваща – достатъчна, за да може видеото на You Tube да не изглежда твърде зле и изтеглените от iTunes филми да изглеждат фантастично. Всъщност, в сравнение с iPhone видеото на 30-гигабайтовия iPod изглежда по-малко рязко и по-нискокачествено. С удоволствие ви съобщаваме, че синхронизацията с iTunes протече бързо и лесно. Що се отнася до снимките, iPhone може да отваря и визуализира почти всеки вид изображение, който му подадете – JPG, PNG, TIFF.

iPhone като телефон

По същество iPhone е усъвършенстван iPod. За съжаление, въпреки името си, в качеството си нателефон той не оправда нашите очаквания. За да наберете номер, трябва да натиснете бутон или да чукнете с пръст поне четирикратно – нормално шест пъти: бутона за захранването; отключване на бутона swipe; почукване върху иконата за телефон и след това, ако имате късмет, трябва да чукнете както върху екрана „favorites“, така и върху името на някое лице за контакт от списъка в този екран. Другият вариант е да извикате „клавиатурата“ и да започнете да „набирате“. За щастие бутоните на тази клавиатура са огромни, така че набирането върху тях е лесно.

Качеството на звука при телефонен разговор бе едно от най-лошите, които сме виждали при телефон от толкова висок клас през последните няколко години. Силата на звука на слушалките е слаба, а високоговорителят звучи много тихо, когато телефонът се използва за телефонни разговори „хендс-фрий“. Освен това човешките гласове звучат малко глухо, но са разбираеми. Предаването на телефонния разговор е ужасно. В слушалките се чуваше пукот, а на другия край на линията разговорите, провеждани с iPhone, звучат отвратително притъпени. Два от разговорите така и не можахме да проведем, а останалите бяха забележимо непостоянни. Съвсем необяснимо в един момент започнахме да чуваме смущения от GSM радиовълни, предизвикани от нашия собствен разговор.

Убедени сме, че тези аудиопроблеми не се дължаха на доставчика на мобилни телефонни услуги, тъй като BlackBerry Curve осъществяваше много по-чисти разговори по същото време и на същото място. При приемането на телефонния разговор също имаше какво да се желае. Използван в качеството на телефонна слушалка, iPhone е много труден за набиране; на него е трудно да се изпращат електронни съобщения и му липсват всички видове възможности, които напоследък сме свикнали да срещаме при мултимедийните телефони от висок клас – в това число обмен на съобщения с изображения (MMS), моментален обмен на съобщения и гласово набиране.

 

 

Интернет във вашия джоб

За сметка на това посещенията в интернет чрез iPhone са истинско забавление. HTML страниците се изобразяват великолепно на екрана (дори чрез EDGE!). Проблемът е в това, че интернет днес буквално пращи от Flash, поточни медии и други допълнителни модули. iPhone не може да работи с много от тези богати възможности; така че браузърът на iPhone поне засега е най-добрият при мобилните телефони, но няма качеството на браузър за настолни системи, а някои сайтове не са по силите му. Едно от предимствата на iPhone: с него можете да гледате подбрани видеоклипове от You Tube чрез специален вграден браузър; при това тези видеоклипове изглеждат чудесно както през Wi-Fi връзка, така и през EDGE.

Според възможностите си клиентът за електронна поща се справя добре: елементарна електронна поща POP/IMAP, в това число множество акаунти, вградени изображения и връзки; и много ограничена поддръжка на файлове във формат DOC и XLS, както и на такива с графика. Можете да проверявате акаунтите ръчно или да установите автоматична проверка на всеки 15 минути. Изпитахме доста успешно iPhone с Yahoo!, Gmail, .Mac и със служебните IMAP акаунти. Когато става дума за корпоративна електронна поща обаче, най-добре е да използвате BlackBerry.

iPhone се доставя предварително зареден с миниприложения – тъй наречените „widgets“ – коитодават информация за времето, за котировки на акции и за Google Maps. Има и едно миниприложение на име Notes, което дава възможност да си водите бележки, които после да изпращате като електронни съобщения, както и да ги синхронизирате с всичко друго. Миниприложенията (widgets) са с красив интерфейс и са лесни за ползване, но с тях се изчерпва всичко, което предлага iPhone! За разлика от всички други телефони на света iPhone не се доставя нито зареден с игри, нито пък има възможност да си купите такива. Нещо повече, на независимите разработчици им е забранено да пишат програми за него. Именно затова ние не считаме iPhone за същински „смарт телефон“.

Когато теглим чертата, стигаме до извода, че Apple iPhone е обикновен iPod с интернет възможности, с връзка с You Tube, с красива графика, с цифров фотоапарат и с огромен екран, с който покрай другото можете да провеждате телефонни разговори и да проверявате електронната си поща. Когато Apple най-накрая пусне на пазара iPod с всички тези възможности, но не и с такива на телефон, той ще смаже конкуренцията. Но в днешния си вид iPhone е една наистина изумителна (и скъпа) играчка. – Саша Сиган и Тим Гидиън

Повече на тази тема: на адрес go.pcmag.com/appleiphone.

КОНСТРУИРАН ДА ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ

В основния екран на iPhone всички възможности са на разстояние едно докосване с пръст – клавиатурата, You Tube видеото и уеббраузърът.

Apple iPhone
4 GB, цена 499 USD
8 GB, цена 599 USD (с двугодишен договор)

ПРЕДИМСТВА: Забавен нов интерфейс за придвижване сред мултимедии. Големият екран из- глежда чудесен. Изумителен уеббраузър. Синхронизира се лесно с компютри Mac и РС. Инструментът за You Tube е чудесен. Функциите преливат безпроблемно една в друга.

НЕДОСТАТЪЦИ: Слаба връзка за обмен на бизнес електронни съобщения. Слаби възможности на личен мениджър на информация за бизнеса. Лошо качество на звука при телeфонни разговори. Създава „GSM бръмчене” в намиращите се наблизо работещи високоговорители. Трудно е да се набира на виртуалната клавиатура. При свързване на високоговорител за iPod, няма функции на телефон.


Съдържание: