Intel Convertible Classmate PC на практика
Intel Convertible Classmate PC на практика

PCMagazine, Брой 2
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Таблети
Етикети: таблет
PC MAGAZINE
11.2.2009

Intel Convertible Classmate PC на практика

ЛАС ВЕГАС: На тазгодишното изложение CES 2009 Intel свали опаковката от своя Classmate PC – таблетен компютър, предназначен за учащите се от детската градина до 12-и клас. Сиско Ченг

Първоначалната еталонна архитектура на Classmate PC бе продадена в големи количества на различни страни, които искаха да внедряват хиляди бройки от този таблетен компютър едновременно. За тази нова версия Intel е сключила споразумения за партньорство с трима доставчици на оригинално оборудване в САЩ: CTL – компания със седалище в гр. Портланд, която ще продава компютъра под марката 2GoPC; с M&A, която ще го продава като Companion PC; и с Equus Computer System, която също ще го произвежда. Този нов таблетен компютър за учащи се вече се продава онлайн, като цените му са от 499 USD нагоре. Но ако не сте учащ се или студент, той не е за вас.

Към тази платформа Intel е добавила нов въртящ се, устойчив, чувствителен на докосване екран. Вътрешните му компоненти са обновени с платформата Atom. Клавиатурата е малка, големината й е около 84 процента от тази на стандартната. Intel потвърди, че тази клавиатурата е създадена за „по-тънките пръсти на учениците и студентите“. Впрочем MSI Wind и HP Mini 1000 могат да се похвалят с 92-процентни клавиатури.

При все че в техническо отношение новият Classmate PC си е мрежов лаптоп (или нетбук, netbook), той не би могъл да се конкурира успешно на пазара на тези преносими компютри.

Classmate PC е значително по-скъп от други нетбуци, като Wind, Acer Aspire One и Lenovo Ideapad S10. Лаптопът 2GoPC на CTL се продава на цена 549 USD, което е доста скъпо за студентски нетбук с възможности на таблетен компютър. Еталонният модел тежи 1.45 кг с 6-клетъчна батерия (която стига за работа с едно зареждане до 5 часа според твърденията на CTL); има опция за 4-клетъчна батерия, която сваля теглото на нетбука до 1.32 кг, макар че CTL не планира да продава такива модели.

Калъфът, който е закрепен неподвижно към компютъра, има много удобна дръжка, така че студентът да може лесно да вземе компютъра и да го носи. 8.9-инчовият чувствителен на докосване екран не е дигитализиран, но се доставя с писалка, с която можете да управлявате компютъра чрез екрана му (както и с ръце). Методът с ръце работи добре, макар че ми се наложи да натисна екрана малко по-силно с пръст, за да мога да изтеглям обекти. Писалката е толкова удобна, че студентът може да я използва цял ден. Classmate PC има и вграден акселерометър, така че при завъртане на целя компютър той автоматично настройва ориентацията на екрана.

Възможностите на новия Classmate PC са като на оригинала – в най-добрия случай скромни. Новите модели се доставят с два USB порта, порт VGA-Out и порт Ethernet. Вграденият Wi-Fi чип поддържа безжична мрежова връзка 802.11abg и 802.11n. Капацитетът на запаметяващото устройство на Classmate PC е подобрен в сравнение с този на неговия предшественик, макар че той все още предлага твърдотелно (SSD) запаметяващо устройство с капацитет от 2 до 16 GB (за пазарите, където цената е от голямо значение) или твърд диск от 40 GB до 120 GB за постигане на оптимален капацитет.

Оригиналният Classmate PC бе с процесор Intel Celeron M. Новият, сменяем таблетен компютър Classmate PC е прехвърлен на платфор- мата Atom, по-специално с 1.6-гигахерцов централен процесор N270 и графичен чипсет GMA 950. Таблетният Classmate PC ще работи с операционна система Windows XP Home или Professional, като конфигурациите на паметта му могат да се разширяват до 1 GB. На този етап Intel не възнамерява да поддържа Windows Vista, за която е спорно дали е по-добра среда за потребителите на таблетни нетбуци.

Закупен на дребно, Intel Convertible Classmate PC е твърде скъп. Но ако го купувате на едро, цената му може значително да спадне. Той не е машина, създадена за възрастни, защото клавиатурата му е твърде умалена, а възможностите му са ограничени. (На възрастните бихме препоръчали eeePC T101 таблетен компютър). За децата обаче Intel е създала цяла екосистема от софтуер за сътрудничество – както за тях, така и за учителите им. Именно заради това има пазар за Intel Convertible Classmate PC.


Съдържание: