Skype пуска версия Lite за Java телефони Android
Skype пуска версия Lite за Java телефони Android

PCMagazine, Брой 2
Категория: Хардуер , Технологии , Мобилни технологии
Етикети: мобилен телефон , Java , Skype , Android , CES 2009
PC MAGAZINE
11.2.2009

Skype пуска версия Lite за Java телефони Android

Телефоните Android вече ще са с едни гърди пред iPhone на Apple: с тях ще могат да се провеждат и разговори чрез Skype. Представена от главния изпълнителен директор на Skype Скот Дърчслаг на провелото се наскоро изложение за потребителска електроника CES 2009 в Лас Вегас, новата версия Lite на Skype ще позволява гласови разговори с други мобилни или настолни версии на Skype, но поне засега не може да извършва видеоразговори. Версията Lite на популярния софтуер за VOIP (voice over IP) може да работи с над 100 мобилни телефона с Java възможности, произвеждани от пет световноизвестни компании - LG, Motorola, Nokia, Samsung и Sony Ericsson.

„Услугата Skype вече е достъпна за изтегляне на много устройства с Android, както и на стотици други мобилни телефони на водещите световни производители. Това е гигантска стъпка напред за Skype – казва Скот Дърчслаг. – Почти половината от хората на нашата планета притежават и ползват мобилни телефони. Ние сме убедени, че много хора, които вече използват Skype, искат да имат възможност да ползват тази услуга и на мобилните си телефони. Ние сме решени да работим за постигане на нашата цел – да „вкараме“ Skype в джоба на масовия потребител на мобилни телефонни услуги.“

На изложението CES притежаваната от eBay компания Skype обяви, че през февруари ще бъде публикувана невероятно популярната версия за Windows на Skype 4.0. Актуализацията до този софтуер, който се използва от 370 ми- лиона хора по цял свят, е в бета-версия от миналата пролет.

На CES бе обявено и че вече е достъпна и версия Skype 1.0 Beta за базирани на Intel Mobile Internet Devices (MIDs, мрежови устройства за интернет). Компанията е работила в сътрудничество с Intel, за да предложи нова мобилна версия на Skype за MID, базирана на процесора Atom на Intel и на базиранатана Moblin операционна система Linux.

По-рано на изложението Macworld в Сан Франциско бе представена нова версия на Skype за Mac OS, версия 2.8. С една дума, изминалата седмица бе много напрегната за всички потребители на Skype. Новата версия на Skype за Mac включва споделено ползване на екрана (screen sharing) и Skype Access – разпространена по целия свят платена WiFi услуга за „точки за достъп“ (hotspots), осигурена от компанията Boingo Wireless. Потребителите могат да плащат на минута достъп, използвайки кредити за обаждания по Skype.

Въпреки икономическия спад през миналата година Skype успя да реализира 50 процента растеж в повечето измерения на своя бизнес: брой потребители, приходи и минути на ползване на услугата. Освен това Skype обяви, че за седем поредни тримесечия се радва на доходност и рентабилност. Компанията освен това заяви, че търговската й марка е позната в 70 процента от най-важните пазари на света и че 8 процента от общия брой телефонни разговори в света през миналата година са проведени чрез Skype. Дори Опра Уинфри използва услугата по няколко пъти на седмица за провеждане на семинар, свързан с книгата на Екарт Тол „Една нова Земя“.

Макар че версията Android не поддържа видеоразговори, един официален представител на Skype ми каза, че тази услуга вече е на хоризонта, макар че не получих конкретна информация за сроковете. От друга страна, в новата Skype for Windows 4.0 видеоразговорите са на преден план. Г-н Дърчслаг заяви, че по време на новогодишните празници е достигнат нов праг от 47 процента разговори, проведени с видео. Видеото изпъква на преработения интерфейс. Дърчслаг каза също, че компанията няма да остане доволна, ако процентът на видеоразговоритене надмине 50 процента през идните 18 месеца.

Макар че първата бета-версия на Skype 4 бе посрещната с буря от критики от страна на дългогодишните потребители на тази услуга, Дърчслаг каза, че едно наскоро проведено изследване сред 4000 потребители на компанията е показало, че 88 процента от тях предпочитат новия дизайн на клиента. Не само че неговият интерфейс е основно преработен, но новият аудиокодек Silk пренася звука двойно по-ефективно в сравнение с предишния (което от своя страна оставя свободен пропускателен капацитет за по-добро качество на видеото). Новият софтуер ще може да пренася пълноекранно видео с 30 кадъра в секунда. Но приложението все още не предлага разговори между много участници – нещо, което бе възможно с базираната на уеб услуга TokBox.

Версията Android означава, че потребителите на телефоните на Google ще могат да пестят от скъпи международни телефонни разговори, като използват ниските цени на Skype Out за разговори с телефони по цял свят или като се обаждат на компютри по света на цената за пренос на данни по интернет – която обикновено тъй или иначе е включена в цената на услугата за дадения телефон. Един представител на компанията каза, че Android няма да излезе от бета- версия, докато не постигне техните стандарти за качество на разговорите, управление на захранването и сигурност. Не забравяйте, че това е P2P услуга (услуга с равноправен достъп). Освен версиите на Skype за Android и Java, Skype for Windows Mobile е изтеглена 11 милиона пъти.

Новият клиент за Mobile Internet Devices, използващи чипове Intel Atom, ще включва видеоразговори наред с гласови разговори и моментални съобщения. Аналитиците прогнозират, че до края на 2013 година ще има 68 милиона от тези мобилни устройства за интернет. Последните се очаква в бъдеще да се доставят оборудвани едновременно с връзки от трето (3G) и четвърто (4G) поколение.

За да изтеглят новата версия Skype Lite на телефони на LG, Motorola, Nokia, Samsung и Sony Ericsson, посетителите могат да посетят адрес www.skype.com/m, използвайки мо билния браузър на техния телефон или адрес www.skype.com/go/mobiledownload на компютър. Свалете Skype.com от адрес Skype for Windows или в текущата версия 3.8, или в бета- издание 2 на версия 4.0. На адрес www.intel.com/products/mid можете да научите още за мобилните интернет устройства с хардуер на Intel. – Майкъл Мъчмор

 


Съдържание: