Sony Vaio vgn-tt11xn – едно ултрапортативно бижу
Sony Vaio vgn-tt11xn – едно ултрапортативно бижу

PCMagazine, Брой 3
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: лаптоп , Sony Vaio
PC MAGAZINE
6.3.2009

Sony Vaio vgn-tt11xn – едно ултрапортативно бижу

От няколко месеца на българския пазар се продават напълно официално японските мобилни компютри с марка Sony Vaio, които се славят със своето качествено изпълнение и добър дизайн. От Sony България ни предоставиха за тест един от моделите, които ще бъдат на фокус през годината - преносимия компютър Sony Vaio VGN-TT11XN.

Лаптопът се описва в сайта на Sony като „ултрапортативно бижу“ и смея да твърдя, че тази квалификация не е преувеличена. Лаптопът притежава всичко необходимо, което би трябвало на човек на път, като не е спестено дори оптичното DVD-RW устройство, което сме свикнали да не намираме при компютрите, определяни като „ултрапортативни“. Щеше да бъде още по-добре, ако устройството е blu-ray, което не би било проблем, като се има предвид, че технологията е разработка на Sony.

Дисплеят на мобилния компютър е с диагонал от 11.1 инча, като поддържа въпреки малкия си размер разделителна способност от 1366x768 пиксела. Дисплеят е от тип X-black, като подсветката му е основана на LED технологията, което допринася за неговата ниска консумация на енергия и съответно по-дълга работа на батерия.

Компютърът е оборудван с процесор Intel Core 2 Duo SU9300, поддържащ енергоспестяващата функция Intel SpeedStep, работещ на скорост от 1.2 GHz. Въпреки че не става за игри, той е много подходящ за ежедневна работа и операционната система Windows Vista работи много бързо на него.

Както е редно за лаптоп на Sony,дизайнът му е доведен почти до съвършенство. Корпусът е изграден от карбонови влакна, което го прави много издръжлив на удари и драскотини. Оцветен е в наситеночерен цвят, което му придава изискан и елегантен вид и му отрежда място сред предпочитаните от бизнеса модели. Едно от новъвеведенията в моделите на Sony е оцветеният в зелен цвят светещ бутон за включване на компютъра, който е изведен отстрани.

Sony обаче не са заложили само на изискания дизайн в опит да привлекат вниманието на бизнеспотребителите – лаптопът се гордее с наличието на сензор на пръстови отпечатъци, криптиращ чип модул Trusted Platform Module (TPM), както и противоударна защита на твърдия диск с G-Sensor технологията. Това му дава достатъчно ниво на защита, от което се нуждае бизнеспотребителят.

Мобилният компютър има и издръжлива батерия. Тя е шестклетъчна и позволява работа до 7 часа, когато е включен енергоспестяващ режим.

Не на последно място, теглото на компютъра е само 1.29 кг. и няма да ви натежи дори и да го носите цял ден на рамо.

В заключение мога да кажа, че ултрапортативният модел на Sony успя да ме впечатли със своите възможности и дизайн, които доказват, че е вложена много мисъл за усъвършенстването на всеки детайл. Единственото нещо, което би могло да се оприличи на минус (а за други да е плюс), е високата цена от 4700 лв.

 


Съдържание: