Google Earth 5.0
Google Earth 5.0

PCMagazine, Брой 3
Категория: Интернет
Етикети: Интернет , GoogleEarth
PC MAGAZINE
6.3.2009

Google Earth 5.0

С най-новата актуализация на своето приложение за виртуално проучване на Земята Google вече дава възможност на виртуалните туристи да се гмуркат в океана, да летят до планетата Марс и да разглеждат повърхността й отблизо и дори да се връщат назад във времето. Google Earth 5.0 бе представена на една промоция, която се проведе наскоро. На нея изявления направиха Джими Бъфет и бившият вицепрезидент Ал Гор. Последният представи някои снимки за промените в климата, от които могат да ви настръхнат косите. От друга страна, те послужиха като поредната демонстрация на все по-нарастващата мощ на този великолепен инструмент на Google.

Google Earth все още изостава от LiveSearch Maps на Microsoft, що се отнася до възможностите за локално търсене. Аз лично нямах проблем с търсене на локални обекти в Google Earth, но LiveSearch Maps върши по-добра работа, защото позволява намирането им по ключови думи – например името на лицето; на компанията, в която работи; и името на някоя местна забележителност. Освен това аз смятам, че Virtual Earth 3D на LiveSearch Maps предлага по-добри триизмерни визуализации наградовете, отколкото подобният слой 3D Buildings в Google Earth. От друга страна, Google Earth предлага по-задълбочени, по-богати среди за изследване. С Google Earth просто се работи по-забавно, а най-новата й версия е с едни гърди пред конкуренцията.

В Google Earth има карти както на морската и океанска повърхност, така и на морското дъно. Придвижването се извършва по същия начин, както на сушата, но когато се приближите твърде много към някой воден басейн, над който летите, вие се „гмуркате“ под повърхността му. В този момент виждате топографски изглед на повърхността на морското дъно. Аз установих, че най-интересни за разглеждане са крайбрежните зони на морското дъно. Гмуркайки се в открития океан, често пъти ставах свидетел на безкрайна синя вода. А ако искате да направите едно наистина вълнуващо гмуркане, посетете Марианската падина в Тихия океан. Ще я намерите до брега на остров Гуам. Ако сте маркирали слоя Borders and Labels (граници и етике- ти), ще видите падината оградена с бяла рамка по цялата й дължина. Или просто можете да въведете нейната географска дължина и ширина (11.35, 142.2) в полетоFly to (полет до) на Google Earth.

Имайте предвид, че вашият компютър трябва да има сравнително добра графична подсистема, за да можете да гледате океанския изглед в цялото му великолепие. Аз нямах проблеми, когато използвах една настолна система в PCMag.com Labs, с графична карта ATI Radeon x300. Но моята подводна екскурзия не протече така гладко, колкото наземната – а в някои случаи дори не се осъществи – когато работех на по-стара машина и на моя тригодишен домашен MacBook.

Google Earth 5.0 предлага 21 нови слоя, предназначени за изследване на океанското дъно. Например, ако маркирате Explore the Ocean (Океански изследовател), ще можете да преглеждате статии, снимки и видеколипове за определени райони. Слоят National Geographics ще ви даде възможност да подложите на изпит своите познания с помощта на географска викторина. Сред другите слоеве е и един, наречен Jacques Cousteau (Жак Кусто), който ви води на видеопосещение по местата, посетени и описани от известния изследовател. Много вълнуващ е и слоят Animal Tracking (По следите на животните), в който изследването на океанското дъно е съчетано с новияинструмент за туристически посещения. Тази комбинация позволява да плувате заедно с маркирани и проследявани със спътници морски животни при техните подводни пътешествия. Когато щракнах върху иконата на голяма бяла акула, точно до калифорнийския бряг, можех да гледам движенията на този хищник, все едно плувам успоредно с него.

Инструментът за туристически пътешествия (touring) позволява да записвате и описвате вашите действия в Google Earth, след което да ги запишете като файл с формат KML. Така ще можете да споделяте с други вашите мултимедийни пътешествия. Записът на посещение се извършва просто и лесно: щраквате върху малката икона с форма на камера в най- горната лента с инструменти и на екрана се появява контролна лента, от която можете да записвате (както и да възпроизвеждате и да спрете възпроизвеждането).

История и околна среда

Отдясно на бутона за пътешествия се намира бутонът Historical Imagery (исторически изображения), чиято икона е с изображение на часовник. Щраквайки върху него, ще имате възможност да преглеждате нови и стари спътникови снимки от цялата Земя, така че да видите как се е променял даден регион с времето. Аз първо прескочих в Пекин (Beijing) и наблюдавах развитието с годините на Олимпийското село за Летните олимпийски игри през 2008 година. След това отидох до мястото в пустинята Невада от 1950 година, на което днес е централният булевард (стрипът) на Лас Вегас.

Освен това наблюдавах промените на околната среда с течение на времето – например превръщането на езерото Чад в Африка в пустиня и разрушаването на американското крайбрежие от ураганаКатрина. Наскоро бившият американски вицепрезидент Ал Гор използва този инструмент на едно събиране, за да покаже как глобалното затопляне се е отразило на ледниците само за няколко десетилетия. И без това можете да четете материали за миналото и да гледате снимки, но въз- можността да гледате изгледи и сателитни снимки от определен период в миналото е един нов, мощен и ефективен инструмент. Както може да се очаква, по-новите спътникови снимки са с по-добра детайлност и цвят. Тези, направени преди деветдесетте години на миналия век, са в черно-бяло и покриват само определени ивици от повърхността на Земята.

Google Earth 5 вече притежава и друг елегантен инструмент, за времето, когато ви се иска да избягате – надалеч, наистина много надалеч. В изгледа Mars 3D можете да напуснете планетата Земя и да направите междупланетно пътешествие по повърхността на червената планета. Слоят Global Map позволява да гледате различни картирани слоеве на марсианската повърхност, на които се вижда инфрачервената следа на обикалящия в орбита космически апарат или се вижда височината на релефните форми, обозначена с различни цветове. В слоя Space Imagery можете да преглеждате снимки, направени от различни орбитални апарати в геостационарна орбита. Слоят с колекция от изображения на Марс (Mars gallery layer), който лично на мен ми хареса много, предлага снимки, направени от безстрашните спускаеми апарати на НАСА. Когато увеличите някой от тях, на екрана се появява много детайлно изображение на повърхността. Има и изглед, наречен Street View – един вид симулатор на „примарсяване“ на повърхността на Марс. Така че не се колебайте, а още отсега планирайте пътешествието си до Марс и обратно!

Google Earth 5.0 притежава огромно количество нови данни и съответно – не по-малко огромно количество места, които можете да изследвате. Контролите са сравнително интуитивни, така че няма да ви се наложи да полагате много усилия, за да овладеете новите инструменти за туристическа обиколка, исторически изображения и подводни снимки. Макар че все още не може да се сравнява с възможностите за локализирано търсене на LiveSearch Maps и Virtual Earth 3D (beta) на Microsoft, Google Earth засега е най-добрият вариант. Във версия 5.0 има всичко, което ни харесваше във версия 4.3, като са добавени много нови места за посещение и изследване, както и нови начини да ги изследваме. Затова Google Earth 5.0 заслужи нашата награда „Избор на редакторите“.

Накратко

Google Earth 5.0 предлага много нови места за посещение и проучване, дори на океанското дъно и на повърхността на Марс. Можете дори да се върнете във времето и да проучите миналото чрез исторически спътникови снимки.

Предимства

Много нови места за изследване, на океанското дъно и на Марс. Новият инструмент за туристически обиколки позволява да записвате и коментирате вашите виртуални екскурзии, за да ги споделяте с други. Historical Imagery позволява да се връщате назад във времето чрез исторически спътникови снимки.

Недостатъци

Изисква доста мощна графична подсистема, за да можете да се насладите напълно на възможностите за изследване на морското дъно. – Еръл Пиер-Луис

 


Съдържание: