Контракс с 45% ръст за 2008
Контракс с 45% ръст за 2008

PCMagazine, Брой 2
Категория: ИТ бизнес , ИТ политика
Етикети: ИТ бизнес , Контракс
PC MAGAZINE
11.2.2009

Контракс с 45% ръст за 2008

За изминалата 2008 година Контракс отбелязва ръст 45% в приходите си спрямо предходната, като очакваният финансов резултат е 51 000 000 лева. „Това е най-успешната ни като приходи година до момента“, обяви Йордан Йорданов, управител на фирмата. Според него постигнатите резултати се дължат на системния подход в предлагането и реализацията на решения, базирани на ИКТ, професионализма на екипа, доброто партньорство с водещи производители и националното покритие на търговската и сервизната мрежа. Той отчете добрите резултати на други фирми от групата, като Lancom, която в началото на ноември стана локален дилър на Motorola.

През 2008 Контракс реализира някои интересни ИТ проекти в България с национално и европейско значение, сред които националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Също така фирмата проектираи внедри система за безхартиено заседание на общинския съвет и електронно гласуване. Проектът работи успешно вече в 4 общини, а през тази година се очаква неговото развитие в няколко десетки общински съвета. Заместник изпълнителният и търговски директор Яко Пилософ обобщи интереса към разработката с думите: “Криза може и да има, но нуждата от информационни технологии е крещяща“ и допълни, че ИТ сегментът ще бъде засегнат от намалените средства за закупуване на нова техника. В областта на софтуерната разработка дори се очаква запазване на ръста.

Поглеждайки към близкото бъдеще, Йорданов обобщи, че фирмата ще продължи да залага на индивидуалния подход към вертикалните пазарни сегменти, като акцент ще бъдат системите и решенията, свързани с оптимизация на бизнес процесите, и все повече ще застъпва в портфолиото си от продукти и услуги т. нар. „зелени“ ИТ решения, осигуряващи висока ефективност и надеждност при понижени енергийни разходи, намалени емисии въглероден двуокис, рециклиране и управление на отпадъците с електронно съдържание. Плановете на компанията и за тази година са свързани с отбелязването на ръст спрямо 2008 и отстояване на лидерските позиции сред големите системни интегратори на българския пазар.

Фирма Контракс е основана през 1992 година като част от международен холдинг в Източна Европа с унгарски собственици. През 1996 дружеството става собственост на J.S. International и J.S. Overseas Investment от САЩ. През 2000 г. Контракс става 100% българска частна компания, като днес е група от фирми, специализирани в системната интеграция, дистрибуция, инженеринг, аутсорсинг, развоен софтуер, доставка на интернет, конгресен туризъм и производство.


Съдържание: