На CES 2009 AMD представи нови графични процесори за преносими компютри
На CES 2009 AMD представи нови графични процесори за преносими компютри

PCMagazine, Брой 2
Категория: Хардуер , Процесори , Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: AMD , преносим компютър , графични процесори , CES 2009
PC MAGAZINE
11.2.2009

На CES 2009 AMD представи нови  графични процесори за преносими компютри

AMD започва да вижда светлина в края на тунела. На тазгодишното изложение за потребителска електроника CES 2009, проведено в Лас Вегас скоро след като AMD пусна на пазара своята платформа Yukon (подобна на мрежов ноутбук (нетбук)), нейното подразделение за графични процесори представи нов асортимент от графични чипсетове за преносими компютри. Серията ATI Mobility Radeon 4000 вероятно ще смени сегашната ATI Mobility Radeon 3000, при все че AMD все още не е обявила официално партньори, които планират да използват тези чипсетове.

За геймъри са и графичните карти от висок клас ATI Mobility Radeon HD 4850 и 4870 с топлоотдаване от 35 вата. Затова вероятно ще ги намерите в огромни системи за игри, като Alienware M17, или на други лаптопи с екран с диагонал 17 инча или повече. Конкретно тези модели могат да се използват в конфигурация CrossFireX, което означава, че могат да бъдат сдвоявани една с друга, по-добно на графичните карти с марката SLI на Nvidia.

ATI Mobility Radeon HD 4670 и 4650 са графични карти от среден клас за потребители, които играят на своите лаптопи само от време на време, както и за любителите на видеото с висока разделителна способност (HD). Те излъчват по-малко топлина в сравнение с графичните карти от серията 4800 и затова могат да работят на тънки и леки лаптопи и на портативни заместители на настолни системи. ATI Mobility Radeon HD 4670 и 4650 същомогат да бъдат свързвани в конфигурации CrossFireX.

Накрая графичните чипсетове от сериите ATI Mobility Radeon HD 4500 и 4300 ще започнат да се налагат сред тънките, леки и свръхпортативни преносими компютри за масова употреба. Тези графични карти могат да работят в лаптопи с малки шасита, тъй като тяхното топлоотдаване е много малко – от 10 до 20 вата.

Графичните чипсетове от серията 4800 ще използват памет GDDR5, която е усъвършенствана в сравнение с паметта GDDR3, срещаща се в серията Radeon 3000. Те ще поддържат Direct X 10.1, който ще има подобрено изглаждане на ръбове (anti-aliasing), сенки и глобално осветление. Осигурена е и пълна поддръжка на възпроизвеждане на HD видео до разделителна способност 1080p. Но най-хубавото е, че тези графични процесори са съвместими до последното краче с по-старите, така че ще можете да смените лесно графичните карти във вашите досегашни лаптопи. – Сиско Ченг


Съдържание: