Най-после iMac си намери майстора!
Най-после iMac си намери майстора!

PCMagazine, Брой 4
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: ноутбук , imac , Sony Vaio
PC MAGAZINE
17.4.2009

Най-после iMac си намери майстора!

Днес, когато мрежовите ноутбуци (netbooks) настъпват на пазара на преносимите компютри, многофункционалните персонални компютри (allinone PCs) предизвикват бързо развитие сред настолните системи. Този нов многофункционален компютър от фамилията VAIO е отличен пример за този прогрес. Той е по-добре подготвен за реалния свят, отколкото минималистичният iMac – и струва с 99 USD по-малко.

JS130J/P (също като своя двойник JS190J/B) има модернистичен дизайн, който би подхождал чудесно на сцена от научнофантастичен филм. Екранът е ярък и чист, подходящ както за разглеждане на снимки, така и за гледане на филми на DVD. Клавиатурата е удобна за ползване, но мишката е малко слаба и няма бутон за посока назад. Тук чудесно допълнение биха били една безжична клавиатура и мишка. Този VAIO е с 400 USD по- евтин от JS190J/B, защото няма Blu-ray устройство и има малко по-бавен процесор. С една дума, двуядреният централен процесор Pentium E5200 на JS130J/P е прекалено мощен за изпълнение на рутинни ежедневни задачи, а неговата 4-гигабайтова RAM и 500-гигабайтовият му твърд диск са същите като на JS190J/B.

Производителността на JS130J/P е почти същата като на неговия по-скъп брат: той е много добър при изпълнение на мултимедийни задачи, като редактиране на снимки и кодиране на видео, ное много малка при изпълнение на задачи с триизмерна графика. JS130J/P се справи с нашия тест Windows Media Encoder за приличното време от 1 минута и 13 секунди (по-бавно от JS190J/B, на който за същата задача му бяха нужни 52 секунди). С теста с Photoshop CS3, JS130J/P се справи много бързо (само за 32 секунди, т.е. с 6 секунди по-бавно от JS190J/B). JS190J е по-бърз, но не много. Освен че се доставя освободен от крепуер, JS130J/P изпревари конкурентите си с много малка разлика. Затова заслужено получи наградата „Избор на редакторите“. – Джоуел Санто Доминго

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ: 2.5-гигахерцов централен процесор Intel Pentium E5200; 4 GB 800-мегахерцова памет DDR2 SDRAM; твърд диск SATA с капацитет 500 GB и скорост на въртене 7200 об/мин; вграден графичен чипсет Mobile Intel GMAX4500HD; двуслойно записващо DVD±RW устройство; вграден 20.1-инчов широкоекранен LCD монитор; пет порта USB 2.0; един порт FireWire/.Link; вградени стереовисокоговорители; 64-битова Windows Vista Home Premium.

Sony VAIO VGC-JS130J/P

Цена 1099.99 USD

Предимства: Компактен многофункционален персонален компютър. Vista Premium. По- евтин и по-добре оборудван, отколкото минималистичният iMac и други многофункционални персонални компютри. Продава се в различни цветове. 4 GB памет – твърд диск с капацитет 500 GB.

Недостатъци: Клавиатурата и мишката са с кабелна връзка, което нарушава впечатлението от елегантния му дизайн. Известено количество крепуер. На мишката няма бутон за връщане. Слаб вграден графичен чипсет. Кратък (91- дневен) пробен абонамент за защита в интернет.

 


Съдържание: