Нетбук на Acer побеждава рецесията
Нетбук на Acer побеждава рецесията

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: Acer , нетбук , Aspire
PC MAGAZINE
12.5.2009

Нетбук на Acer побеждава рецесията

Към края на миналата година Acer Aspire One победи комбинираните модели на ASUS и се превърна в най-продавания нетбук – или поне така заключи компанията за пазарни изследвания DisplaySearch. Acer Aspire One (10-inch) постигна този успех заради ниската си цена – макар че 8.9-инчовият му екран е по-малък от обичайното, а двата му бутона за управление на курсора са разположени необичайно. Този модел Acer Aspire One (10-inch) представлява дългоочаквана актуализация. Както говори името му, екранът му вече е пораснал до по-популярния диагонал от 10 инча. Освен това бутоните на мишката са преместени на нови места. Той не е така добре оборудван като ASUS EeePC 1000HE, но цената му е разумна.

Дизайнът е една от силните страни на Acer Aspire One (10-inch). Той е малко по-дебел, по-голям и по-тежък в сравнение с повечето конкурентни модели (отчасти заради шестклетъчната си батерия, която стърчи с цял инч), а и корпусът му не е толкова блестящ като техните. Макар че този път бутоните за управление на курсора са по-добре разположени, отколкото при предишната версия, те пак си остават миниатюрни и е трудно да бъдат натискани. Клавиатурата на Acer Aspire One (10-inch) е 89 % от пълноразмерната и все още не може да съперничи на конкурентните нетбуци. Възможностите му не са се променили много: три USB порта, VGA изход, Ethernet порт, 1.3-пикселна уебкамера, безжична Wi-Fi връзка 802.11g и четец за карти с памет 4-в-1. Но капацитетът на твърдиядиск е увеличен на 160 GB.

При тестовете за производителност Acer Aspire One (10-inch) бе на едно ниво с конкурентите си, но животът на батерията му по неизвестни причини не бе впечатляващ. Капацитетът на неговата шестклетъчна батерия (59 Wh) е по-малък от този на ASUS 1000HE (63 Wh), Acer Aspire One (10-inch) по някакъв мистериозен начин демонстрира живот на батерията от 8 часа и 46 минути (този на ASUS бе 6 часа и 36 минути). Ако не ви пречат проблемите с клавиатурата и бутоните за управление на курсора, а най-голямата ви грижа е цената, заслужава си да обърнете внимание на Acer Aspire One (10-inch). Иначе можете да платите 50 USD повече за ASUS EeePC 1000HE. – Сиско Ченг


Acer Aspire One (10-inch)

Цена 350 USD

ПРЕДИМСТВА: Феноменален живот на батерията. В цената му е включена стандартна шестклетъчна батерия. Все още най-достъпният нетбук. Десетинчовият му широк екран и бутоните за управление на курсора са съпоставими с тези на другите модели.

НЕДОСТАТЪЦИ: 89- процентната му клавиатура има нужда от дооправяне. Бутоните за управление на курсора все още са трудно ползваеми.

Технически данни: : 1.6 GHz процесор Intel Atom N270; 1 GB памет DDR2 SDRAM; твърд диск с капацитет160 GB и скорост на въртене 5400 об/мин; графичен чипсет 128 MB Intel Graphics Media Accelerator 950; 10.1-инчов LCD екран с разделителна способност 1.024-by-600; тегло 1.32 кг (1.59 кг в окомплектовка за път); три USB порта; литиевойонна батерия с капацитет 59 Wh,5.8-Ah; Windows XP Home Edition.

 


Съдържание: