Да докоснеш бъдещето
Да докоснеш бъдещето

PCMagazine, Брой 6
Категория: Технологии , Мобилни технологии
Етикети: Windows , Microsoft Surface
PC MAGAZINE
3.6.2009

Да докоснеш бъдещето

Microsoft става „тактилна“, добавяйки в Windows 7 нови инструмента за управление чрез докосване на екрана. Марк Хачман

След като намери реализация в Apple iPhone, Blackberry Storm и някои таблетни персонални компютри, по всичко личи, че визията за компютърна обработка чрез напълно отзивчив, чувствителен на докосване екран най-после придобива практически измерения. Сега вече и Microsoft се присъедини към този последен крясък на ИТ модата. Като начало тя започва с Microsoft Surface - скъп медиен киоск с екран, чувствителен на докосване, предназначен (поне първоначално) за използване на обществени места. Наскоро софтуерният гигант публикува подробности за своите планове за въвеждане в Windows 7 на възможности за управление чрез докосване на екрана – поне ако се съди от публикувания дълъг постинг от екипа Touch Team на Microsoft.

„В лицето на Windows 7 ние обогатяваме възможностите за тактилно общуване с компютъра чрез докосване на екрана му. Нещо повече – превърнахме тактилното общуване в първокласен метод за взаимодействие с вашия персонален компютър наред мишката и клавиатурата“, пише в този постинг. И в добавка: „Ние насочихме вниманието си към най- често практикуваните дейности и усъвършенствахме изпълнението им.“

Технологията, която стои зад тактилната компютърна обработка

Тактилното управление в Windows ще прилича на това чрез мишка с ролка: ролката се използва главно за превъртане, но има и много по-специализирани приложения, свързани с контекста – например настройка на височината в симулатор на самолетни полети. Жестовете, с които ще се управлява Windows 7, са: почукване и двойно почукване (както се прави с бутон на мишка); провлачване; превъртане с използване на основния прозорец в качеството на точка на докосване вместо скролер; натискане (за увеличаване и намаляване на изображението); почукване с два пръста (за увеличаване и ориентация според пръстите); леко почукване с нокът (за бързо преместване наляво и надясно); натискане и задържане (за натискане на десния бутон на мишката). Touch Team публикува в интернет видеоклип, демонстриращ тази технология.

Как потребителите ще приемат тактилната компютърна обработка?

За Microsoft тактилната компютърна обработка се разви от рекламен трик за маркетинг на таблетни персонални компютри в технология за общуване с компютъра, която софтуерният гигант се опитва да наложи масово. Но засега нейното приложение е сравнително ограничено. Microsoft издава бета- драйвери за тактилните инструменти на Windows 7, но само за шепа системи, в това число сериите HP TouchSmart IQ500 и IQ800, HP TouchSmart tx2 Tablet и таблетните компютри Dell Latitude XT и XT2 tablet. Подготвяйки окончателната, комерсиална версия на Windows 7, Microsoft изчаква, за да види как потребителите ще възприемат тактилната компютърна обработка.

 

НА ВРЪХЧЕТАТА НА ПРЪСТИТЕ ВИ:

Настолният компютър HP TouchSmart е един от малкото, които понастоящем могат да ра- ботят с драйверите за тактилна компютърна обработка, които ще бъдат внедрени в Windows 7.

 


Съдържание: