Новият свят на компютърните игри: повече жени и по-разнообразни платформи
Новият свят на компютърните игри: повече жени и по-разнообразни платформи

PCMagazine, Брой 6
Категория: Игри
Етикети: компютърни игри , Windows 7
PC MAGAZINE
3.6.2009

Новият свят на компютърните игри: повече жени и по-разнообразни платформи

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КВОТИ: Джейн Макгонигал, дизайнер на игри в алтернативна реалност и изследовател от Institute for the Future, на конференцията 2009 Game Developers Conference.

Темата на тазгодишната Конференция на разработчиците на компютърни игри бе разнообразяването на геймърската индустрия. Лойд Кейз и Джейсън Крос

Днес общността на потребителите на компютърни игри (тъй наречените „геймъри“) се състои от различни фракции, някои от които са свързани помежду си, а други – не! Например между игрите за геймърски конзоли и тези за персонални ком- пютри досега съществуваше ясно разграничение, но вече има заглавия, които вървят и на двете платформи. Тези промени, както и разнообразяването на индустрията на компютърните игри бяха темата на тазгодишната Конференция на разработчиците на компютърни игри (2009 Game Developers Conference), която се проведе в Сан Франциско. А темите на проведеното успоредно с нея изложение покриваха почти всичко – от жените геймърки до игрите под Windows 7.

Академичната страна на компютърните игри

Вече четвърта година изследователската група Games Download събира академични данни за компютърни игри. Нейните членове Миа Консалво и Ян Богъст представиха презентации, съдържащи кратки резюмета на съдържанието на десет различни доклада от научни изследвания, както и откъси от книги. Но вероятно най-интересният аспект в тях бяха тъй наречените „игрални пространства“ (game spaces) – пространството на екрана на вашия монитор, вашата непосредствена физическа среда, социалната ви среда (извън партньорите, с които играете) и т.н.Повечето игри не използват пълноценно пространството извън това на екрана, но тук е скрит огромен потенциал.

Жените и компютърните игри

Една комисия, която се състоеше от Федра Бойнодирис, продуктов мениджър на подразделението Serious Games на IBM, и Мерилиа Мейо, директор във фондацията Kauffman Foundation, посвети изложенията си на участието на жените в целия процес на разработка и ползване на компютърните игри. Стремежът на компанията Nintendo да разшири потребителската общност с джобното устройство DS и конзолата Wii доведоха до включването на все повече жени към тази общност – 51 процента от потребителите на Wii и 53 процента от собствениците на DS са момичета или жени.

Компютърни игри с Windows 7

Microsoft проведе няколко публични мероприятия за оповестяване на някои подобрения в Windows 7, свързани с разработчиците и издателите на игри. Наскоро тя представи новата си услуга Games for Windows Live 3.0. Въпреки че тази услуга засега не предлага външен за играта клиент за получаване на съобщения и покани за игра, тя притежава три важни нови възможности: сваляне на съдържание в самата игра; съхранение на настройки и позиции за всяка конкретна игрална сесия; нов начин за удостоверяване.


Съдържание: