Професионална клавиатура с мултимедийни възможности
Професионална клавиатура с мултимедийни възможности

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Аксесоари
Етикети: клавиатура , Gigabyte
PC MAGAZINE
3.6.2009

Професионална клавиатура с мултимедийни възможности

Обикновено когато стане въпрос за клавиатури, повечето хора предпочитат личното впечатление пред четенето на ревюта в мрежата или в списания и вестници. Причината за това не се крие само във факта, че удобството при работа с всяка клавиатура са строго индивидуални, но и в това, че вкусът за външния им вид е също толкова специфичен за различните потребители. Към характеристиките за избор следва да добавим и звуците, които тя издава при работа с нея, защото колкото и абсурдно да звучи, наистина има хора, които не харесват звуците при натискането на бутон от определени марки клавиатура. А и в крайна сметка, при условие че сте клиент, защо пък да не изисквате най-доброто, отговарящо на всички изисквания?

Клавиатурата, която ще разгледаме в този материал, е производство на компанията Gigabyte. Макар и да се занимава доста отскоро с този тип продукти, фирмата е успяла да създаде наистина качествен модел, на който си заслужава да се обърне внимание. Моделът, за който става дума, е Gigabyte GK-K6800 и беше представен наскоро от компанията на изложението CeBit.

Една от особеностите на GK-K6800 се крие в т.нар. мултимедийни възможности, което ще рече, че клавиатурата разполага с допълнителни бутони, към които могат да се присвоят определени дейности. Действията, за които става въпрос, могат да се отнасят за сърфиране в мрежата, стартиране на определени приложения, контрол над звука при възпроизвеждане на музика или филм и т.н.

Дизайнът на клавиатурата е ергономичен, като се цели максимално удобство при работа на потребителя. Допълнителните клавиши, с които разполагаме, са общо 14, като освен тях имаме и специален въртящ се бутон, с който да настройваме силата на звука на системата. Маркировката на клавишите е направена с използването на лазерно гравиране, което значително удължава времето на живот на надписа за разлика от класическите лепенки или боя. Една от особеностите на GK-K6800 е бутонът Enter. За разлика от повечето предлагани на пазара модели тук се залага на пълен размер на клавиша – нещо, което лично аз не бях виждал от много време.

Връзката на клавиатурата с компютъра става чрез USB конектор, като се поддържат всички операционни системи на Microsoft – Windows 98/2000/ME/XP и Vista. Контактуването между клавишите и сензорната подложка е осъществено чрез мембрана, като според Gigabyte животът й е 5 до 10 млн. цикъла на натискане.

Като цяло клавиатурата е доста удобна за работа и единствената забележка, която може да се отправи към нея, е желанието тя да е безжична. Макар, както вече споменахме, усещането за удобство и дизайн да е строго индивидуална преценка, подозирам, че Gigabyte GK-K6800 ще е удобна на повечето потребители. Що се отнася до това дали ще станем свидетели на безжична нейна версия, ни остава да се надяваме, че в близко бъдеще Gigabyte ще поправи това с анонсирането на нов модел, притежаващ съответната функционалност. – Добрил Доков


Съдържание: