Apple вече не повтаря при shuffle
Apple вече не повтаря при shuffle

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Телекомуникации , Технологии , Мобилни технологии
Етикети: Apple , iPod
PC MAGAZINE
3.6.2009

Apple вече не повтаря при shuffle

Най-новият модел iPod shuffle на Apple е с двадесет долара по-евтин от своя предшественик, който бе сравнително беден на възможности. Но iPod shuffle (3rd generation) може да се похвали с цели 4 GB памет, „пъхнати“ в удобния му миниатюрен корпус. Този мъничък плейър обаче се е „научил“ на някои нови номера – сред които най-забележителна е способността му да ви „говори“ с очарователен глас на робот, използвайки един нов инструмент на име VoiceOver, който разпознава песента при натискане на бутона и ви информира, когато зарядът на батерията започне да се изчерпва. Уви, този плейър си има недостатъци: контролите за възпроизвеждане липсват напълно в самия плейър, като са пренесени в слушалките; и напълно в стила на shuffle плейърът няма нито екран, нито FM радио. Някои хора сигурно ще намерят, че умерената цена, голямата вградена памет и елегантният, минималистичен дизайн компенсират многото недостатъци на iPod shuffle (3rd generation), но Sansa Clip на SanDisk е по-изгодна оферта.

С размерите си от 4.57 cm на 1.78 cm на 0.76 cm и с теглото си от около 10.77 g този плейър лилипут прилича по-скоро на много малка и тънка джобна USB памет. Един ключ на горния му капак превключва режимите Shuffle (смесено възпроизвеждане), Play in Order (възпроизвеждане подред) и Power Off (изключване). Непосредствено до този ключ се намира изводът за слушалки, а по дължината на задния му панел е разположена блестяща метална скоба за закрепване за джоб на риза. Това е всичко – все пак iPod shuffle (3rd generation) е минималистичен плейър. Контролите, които липсват в плейъра, са вградени в слушалките, така че поне засега няма да можете да се отървете от тях. (Но официални представители на Apple наскоро ме увериха, че няколко други компании скоро ще започнат да създават слушалки с вградени в тях контроли за iPod shuffle (3rd generation), както и адаптери.) Но ако си купите iPod shuffle (3rd generation), поне засега ще трябва да се примирите със слушалките на Apple. И тъй като бутоните за управление са вградени в кабела и се намират близко до дясното ви ухо, ще ви е трудно да ги видите, освен ако не извиете врата си много назад.

Много полезно нововъведение е зареждането в iPod shuffle (3rd generation) на ваши списъци за възпроизвеждане (playlists). VoiceOver дори прави опит да произнесе заглавието на списъка – със съмнителен успех, но все пак може да го прави на 14 езика. Друга елегантна възможност на VoiceOver ви уведомява с приятен роботски глас, когато зарядът на батерията спадне до 50 процента, 25 процента или е на път да привърши.

Макар че Apple е несравнима, когато става дума за дизайн и стил, любителите на iPod shuffle (3rd generation) е полезно да обърнат внимание на Sansa Clip (на същата цена), който има 4 GB памет, има УКВ тунер и 20 предварително настроени станции, както и вграден микрофон. – Тим Гидиън

Apple iPod shuffle (3rd generation)

Цена 79 USD

ПРЕДИМСТВА: Преработен, по-компактен дизайн. Чудесна цена за плейър с памет 4 GB. Поддържа списъци за възпроизвеждане. Инструментът VoiceOver произнася имената на песните и ви информира, когато батерията има нужда от презареждане.

НЕДОСТАТЪЦИ: Контролите са вградени в нискокачествени слушалки. Няма екран. Няма УКВ тунер. Приложеният USB кабел е твърде къс.

 

Мъничкият, 10.77 грамов iPod shuffle (3rd generation) е по-малък от повечето джобни USB памети.


Съдържание: