Защо кражбата на самоличност става все по-масово явление?
Защо кражбата на самоличност става все по-масово явление?

PCMagazine, Брой 6
Категория: Информационна Сигурност
Етикети: сигурност
PC MAGAZINE
3.6.2009


Ние се доверяваме на търговци на дребно и на банки онлайн, предоставяйки им по няколко пъти на ден нашите лични данни, при все че броят на нарушенията на корпоративни данни продължава да нараства. Ето какво можете да направите, ако вашият бизнес пострада от престъпление, свързано с нарушаване неприкосновеността на личните ви данни. Матю Саръл

Забелязали ли сте, че наред с изобилието от статии за състоянието на икономиката все по често се срещат статии и новини за всякакви престъпления, малки и големи? Имам предвид всички видове престъпления – от кражби на стоки от магазините до пирамиди от калибъра на „Мадоф“. Тогава чудно ли е, че кражбата на самоличност процъфтява? Според Gartner ежегодно се крадат по 15 милиона самоличности. Това означава, че на всеки две секунди има нова жертва на подобно престъпление.

След като на година се крадат по 15 милиона потребителски самоличности, след десет години всеки гражданин на САЩ, който използва интернет, ще е с откраднати лични данни. Така тази или друга нещастна личност ще трябва да премине през мъките на завеждане на иск (а вече са заведени 150 милиона подобни искове).

Най-бързо разрастващата се престъпност в САЩ

По данни на Identity Theft Resource Center кражбите на самоличност в САЩ са се увеличили с 50 % през 2008 г., в сравнение с 2007 и си остава един от най-бързоразвиващите се видове престъпност в Северна Америка. Има и разширяващ се онлайн пазар на откраднати самоличности, с който местните, щатските, федералните и международните правоохранителни органи като че ли са безсилни да се справят. На практика вече е станало толкова лесно да се крадат и продават лични данни, че цените им са спаднали значително през изминалите две години. Защо ни се струва, че на лошите им става все по-лесно, а на добрите като вас и мен – все по-трудно? Защото вашите лични данни са разпространени надълго и нашироко в интернет и не е във ваша власт да осигурите тяхната защита.

На кого можете да се доверите? На колко лица – юридически и физически – в интернет и в реалния свят сте доверили личните си данни? Колко търговци на дребно разполагат с информацията за вашата кредитна карта?

Кражбите на корпоративни данни нарастват. В доклада на Identity Theft Resource Center (ITRC) за 2008 година до края на миналата година са отбелязани 656 нарушения на лични данни, което представлява увеличение с 47 процента в сравнение 2007 година, когато техният брой е бил 446. В добавка ITRC е пресметнал, че само 2.4 процента от всички компании, станали жертва на нарушение, са използвали криптиране или други солидни методи за защита, докато само 8.5 процента от докладваните нарушения са били свързани с преодоляване на защитата чрез пароли. Ако една компания не може дори да защити с парола самоличността на своите потребители, заслужава ли си да се прави бизнес с нея?

Въпреки добре оповестените в медиите случаи на кражби на самоличност броят на компаниите и корпорациите, станали жертва на подобни престъпления, нараства. Законите за уведомяване в случай на нарушение на лични данни (Notification laws)се оказаха напълно неефективни по отношение на предотвратяване нарушенията на данни. Нещо повече: следващия път, когато получите писмо уведомление (notification letter), прочетете го внимателно. В нито едно от петдесетте писма, които читателите ми препратиха, не се споменават конкретни действия, които компаниите възнамеряват да предприемат, за да предотвратят повторението на такъв вид престъпление. И ако това не е показател колко компаниите ценят неприкосновеността на вашите лични данни?!

Забалмосвани ли сте от търговци?

Можете да направите всичко възможно, за да защитите вашите ценни лични данни - и със сигурност ще го направите, защото става думаза вашите данни и вие ги цените. Но след като вашата лична информация излети „в ефир“, в нейната защита се появяват огромни незапълнени дупки. Тези дупки са онлайн търговците, банките и доставчиците на ипотечни услуги, ски-курортите, болниците и дори правителството. Ако искате, вярвайте, но компаниите и различните други организации, въобще не ги е грижа дали вашите лични данни са защитени. Или поне не проявяват такава загриженост, колкото вас. Време е това да се промени и то може да се случи само ако ги ударим там, където ще ги заболи в най-основното. Следващия път, когато някоя институция позволи вашите лични данни да бъдат откраднати, закрийте вашата сметка при нея или я прехвърлете в друга компания. Не пазарувайте вече там. Ако ви забаламосат и ви надуят цената в кварталния магазин, ще ходите ли пак да пазарувате там?

Какво можете да направите, когато станете жертва на кражба на лични данни?

1.Закрийте сметката (акаунта) си. Изпратете електронно съобщение с обяснение на причините за тази стъпка и поискайте потвърждение, че вашата конфиденциална информация е изтрита от тяхната система. Ако не можете току-така да закриете сметката си, например ако имате сметка в банка, или при наличие на ипотека прехвърлете сметката на друг доставчик на услуги. Накарайте стария си доставчик на услуги да се откаже от таксите за прекратяване на акаунта и да плати за прехвърлянето му. Нямате желание да закриете сметката си? Тогава поне променете всички данни, свързани с нея.

2.Прекратете валидността на всички кредитни и дебитни карти, станали обект на нарушение на вашите лични данни.

3.Ако институцията, в която е нарушена неприкосновеността на личните ви данни, е правителството, пишете на местните, щатските или на федералните изборни представители на властта, за да са наясно с неудобствата, които ви е създало правителството.

4.Незабавно уведомете всички банки - издатели на кредитни карти, за да публикуват предупреждения за нарушение на вашите сметки. Изискайте безплатни кредитни отчети, които прегледайте внимателно.

5.Изискайте услуга за защита на личните данни от страна на институцията, в която е нарушена тяхната неприкосновеност.

6.Преглеждайте всички отчети за вашите сметки веднага след като ги получите.

7.Информирайте всички ваши приятели, роднини и познати за нарушението и им препоръчайте да избягват институцията, в която е станало то.


Съдържание: