Radeon HD 4770 CrossFire – 40 nm убиец на видеокарти от висок клас?
Radeon HD 4770 CrossFire – 40 nm убиец на видеокарти от висок клас?

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер
Етикети: хардуер
PC MAGAZINE
3.6.2009

Radeon HD 4770 CrossFire – 40 nm убиец на видеокарти от висок клас?

Когато ATI анонсираха своята първа графична карта, използваща ядро, произвеждано по 40 nm производствен процес, резултатите от тестовете на новия продукт бяха впечатляващи. Още по-впечатляваща е и цената, на която можете да се сдобиете с модела Radeon HD 4770. Съвсем резонно възниква въпросът – каква е разликата в цената и производителността на комплект от две графични карти Radeon HD 4770 в сравнение с една, но от по-висок клас?

За да разберем какъв е отговорът на този въпрос, ще разгледаме две примерни конфигурации, изградени върху една и съща система. При първата от тях ще се използват две графични карти Radeon HD 4770, работещи в режим CrossFire, а във втория случай графичната карта ще е само една и ще е Radeon HD 4890. На пръв поглед сравнението между двете конфигурации е доста неравностойно, тъй като RV740 (Radeon HD 4770) принадлежи по-скоро към средния/ниския пазарен клас, докато RV790 определено е доста върхов модел в гамата на ATI.

Комбинирането на две видеокарти Radeon HD 4770в конфигурация CrossFire обаче може би ще промени ситуацията, което ще разберем, след като разгледаме резултатите от тестовете. На първо време нека видим каква е останалата част от конфигурацията, която ще използваме за тестовете, както и какви ще са самите те.

Тестова конфигурация и програми

Конфигурацията, която използвах за тестване, беше изградена с използването на дънна платка Gigabyte MA790GP-DS4H с чипсет AMD 790GX + SB750. Процесорът на системата беше AMD Phenom II X4 955 @ 3.65 GHz. Дънната платка беше подбрана специално заради възможността за едновременно използване на двата PCI-Express слота, които в подобен режим работят в конфигурация 2х8. Паметта на системата беше DDR2-1066 MHz с обем 2 GB, а операционната система – Microsoft Windows Vista Ultimate Edition.

Графичните карти бяха общо три – споменатата Radeon HD 4890, която беше произведена от Asus и ни беше предоставена за тестовете от AMD. Конфигурацията CrossFire беше съставена от две видеокарти Radeon HD 4770 – първата на Gigabyte, предоставена ни съответно директно от фирмата, и втората от ATI, представляваща т.нар. Reviewers Edition. При нея използваният охладител е доста по-различен от референтния за модела, който може да се види при всички стандартни модели от партньорите на ATI.

Освен по охладителя картата се различава до известна степен и по захранващите елементи на ядрото и паметта, но това по никакъв начин не се отразява на възможностите за овърклок нито на нея, нито на референтния модел на Gigabyte. Драйверите, които използвах за тестовете, бяха Catalyst 8.60-090316а1- 078299С. Казано по-просто ,това са драйверите, които официално са включени от Gigabyte в комплекта към техния Radeon HD 4770 512 МВ и са „настроени“ да разпознават модела безпроблемно.

Тестовете, на които подложих двете конфигурации, бяха представени от двете версии 3DMark на компанията Futuremark – 3DMark 2006 и 3DMark Vantage (Performance Set), както и от няколко игрови заглавия. Игрите, които използвах за сравнение на възможностите на двата варианта, бяха следните: FarCry 2, Crysis Warhead, Lost Planet Extreme Condition: Colonies Edition, Call of Juarez и World in Conflict. При всички игри тестовете бяха провеждани в режим DirectX 10 при максимални настройки на качеството, зададени през контролния панел на Catalyst Control Center (16хAF филтрация на текстурите). При всички игри беше използвано максимално ниво на детайлите и ефектите, с което се цели да се открие къде ще е границата, при която конфигурациите ще достигнат максимума на своите възможности.

Една от областите, в които Radeon HD 4770 вероятно ще отстъпва забележимо на Radeon HD 4890, са тестовете при висока резолюция (1920х1200 и нагоре) при активиран 4х антиалайсинг, тъй като първата разполага само с 512 МВ памет. При по-сериозни режими на резолюцията, допълнени с антиалайсинг, двете 4770 в конфигурация CrossFire вероятно ще изостанат доста зад възможностите на 4890 поради наполовина по-малкия си обем памет. Впрочем не си мислете, че когато две графични карти работят в режим CrossFire или SLI, те обединяват паметта си – напротив, паметта им се използва „огледално“. Всичко, което се копира в паметта на едната, задължително присъства и в буфера на другата, което всъщност на практика превръща CF конфигурацията в графична карта с малко памет, но с две ядра.

Тук е моментът да обърна внимание не само върху разликата в производителността, но и върху разликата в ценово отношение. Докато една графична карта Radeon HD 4890 може да бъде намерена в България на най-ниска цена от около 460 лв., Radeon HD 4770 се продава за около 180 до 190 лв. (най-висока цена). Елементарната сметка показва, че дори ако купим Radeon HD 4770 на най-високата цена от 190 лв., ще продължим да имаме разлика от 80 лв. до цената на Radeon HD 4890. Единственият минус на използването на конфигурация от две графични карти се явява изискването за дънна платка с два PCI-Express слота. Като вземем предвид обаче доста сериозния спад в цените на моделите дъна с по два такива слота това едва ли ще е сериозен проблем, още повече че ASRock в последно време анонсираха няколко модела с поддръжка на CF на доста ниски цени.

 

 

Тестове и резултати

Преди да разгледаме резултатите от тестовете с реални игрови заглавия, нека обърнем малко внимание на „синтетичните“ тестове на Futuremark. Макар на пръв поглед да изглеждат доста реалистични, на практика резултатите, показвани в тези тестове, относително рядко отговарят на реалността. Една от причините за това се крие във факта, че тестовете на Futuremark съществуват доста отдавна и са известни на производителите на графични карти (съответно и на отделите им, пишещи драйвери), вследствие на което са възможни съответните оптимизации. Но стига толкова приказки, нека погледнем резултатите.

Както може да се види в резултатите от тестовете, реалната полза от CrossFire дори без овърклок на графичните карти е доста сериозна. В сравнение с единична Radeon HD 4890 превъзходството в случая несъмнено е на страната на 2xRadeon HD 4770. Овърклокът на графичните карти води до повишение само в 3DMark Vantage, което без съмнение се дължи на факта, че конфигурацията е ограничена от процесора на системата. Независимо от това резултат от порядъка на 19к точки в 3DMark 2006 не е никак лошо постижение за комплект графични карти на цена от около 360-380 лв.

Във FarCry 2 нещата стоят по доста по-различен начин в сравнение с тестовете на Futuremark. При по-ниска разделителна способност („едва“ 1600х1200, 4хАА) CrossFire конфигурацията успява да е еквивалентна на единичната Radeon HD 4890 до степен да бъде „спъната“ от процесора (който все пак работеше на честота 3.66 GHz). Повишаването на разделителната способност обаче се отразява пагубно на CF конфигурацията, тъй като малкото памет не й позволява да се справи адекватно с тежкия режим на работа. Изводите от този тест? Ако възнамерявате да играете FarCry 2 в изключително висока резолюция в комплект с Ultra High ниво на детайлите и 4хАА, е добре да предпочетете Radeon HD 4890. Ако ли пък не – по-подходящи за вас ще са двойка Radeon HD 4770.

Crysis Warhead е втората игра, при която ситуацията стои по подобен начин, което отново идва да покаже, че комбинирането на две графични карти Radeon HD 4770 с по 512 МВ памет не е най-добрата идея за игравъв висока резолюция. Ако все пак сте почитатели на CrossFire, е по-добре да изчакате появата на разновидности на 4770 с поне 1 GB памет, което вероятно сериозно ще промени поведението на картата във високите и тежки игрови режими. Овърклокът в случая не помага особено много на CF конфигурацията, тъй като тя е ограничена от съвсем други фактори.

В Lost Planet Extreme Condition: Colonies Edition нещата обаче стоят по съвсем друг начин. Както може да се види от тестовите резултати, комбинацията от две графични карти Radeon HD 4770 се справя доста добре и превъзхожда единичната Radeon HD 4890. Дори и в режим на по-висока резолюция двете Radeon HD 4770 успяха да запазят по-висока производителност, като овърклокът им допълнително увеличи преднината пред единична Radeon HD 4890.

Call of Juarez е една от игрите, които са достa „pro-ATI“ настроени, което обаче съвсем не пречи на Radeon HD 4890 да покаже относително ниски резултати при работа на висока резолюция и ниво на детайлите. Двойката Radeon HD 4770 CF тук успява да се справи отлично и доставя напълно комфортно за игра ниво на fps, с повече от 10 кадъра над резултатите на единичната 4890. Овърклокът на картите не води до повишение на резултатите, което идва да покаже, че CF конфигурацията отново е ограничена от процесора, пък бил той и четириядрен Phenom II, работещ на 3.6 GHz.

World in Conflict е последната тестова игра, резултатите на която ще разгледаме. При тази игра постигнатите средни кадри в тестовете са изключително близки и за двете конфигурации независимо от разделителната способност. Това идва да покаже, че ограничителен фактор в случая се явява по-скоро процесорът, отколкото графичната карта. В този ред на мисли очевидно, ако желаем да играем на World in Conflict в по-високи резолюции, за нас еднакво добри ще са както двете Radeon HD 4770, така и единичната Radeon HD 4890.

 

В заключение

Демонстрираните от двете конфигурации резултати са доста противоречиви. В част от случаите предимството е на страната на единичната по-мощна карта, докато в другачаст по-бързи се оказват двете по-бавни карти, обединени в CrossFire. Ако трябва да сме честни, резултатът, който се наблюдава като цяло, е 2:2, което ще рече, че в две от игрите по-бърз се оказва 4890, а в други две – 4770 CrossFire. Естествено в тези „точки“ не се включват ре- зултатите от 3DMark Vantage/2006 тъй като едва ли има човек, който да играе на тези „игри“...

Към ситуацията следва да добавим необходимостта от закупуване на дънна платка с два PCI-Express х16 слота и поддръжка на CrossFire, което е допълнителен негатив за това решение. Освен него съществуват също така и потенциалните проблеми с драйверите при CF, но пък за сметка на това с почти 100 лв. по-ниската цена за двете 4770 и нещата стават още по-сложни за преценка.

Реално погледнато, използването на две Radeon HD 4770 в CrossFire е най-логично решение за потребителите, които вече притежават дънна платка с два PCI-Expressслота. Ако замисляте ъпгрейд на системата си и дънната платка, на която сте се спрели, е от този тип, то вероятно това решение ще е подходящо за вас. Ако ли пък вече притежавате система, която има процесор с достатъчна производителност, но само един PCI-Express слот, то по-скоро не си струва да сменяте дънната си платка само за да си осигурите втори слот.

В крайна сметка, ако трябва да провъзгласим победител измежду двете сравнявани конфигурации, за мен той без съмнение ще е системата с две графични карти Radeon HD 4770 CrossFire. Причината за това се крие не само в по-високата производителност в някои от тестовите игри при изключително тежки настройки и режими, но и в забележимо по-ниската цена. Освен по-ниската цена имаме като предимство и доста по-поносимото ниво на консумация на енергия и топлоотделяне – нещо, с което Radeon HD 4890 не може да се похвали. – Добрил Доков


Съдържание: