Повече интерактивност и мултимедия за вашите презентации
Повече интерактивност и мултимедия за вашите презентации

PCMagazine, Брой 6
Категория: Софтуер
Етикети: Adobe Presenter 7
PC MAGAZINE
3.6.2009

Повече интерактивност и мултимедия за вашите презентации

Скука и прозявки

Да подготвиш качествена презентация си е въпрос на вроден талант. В сегашно време, когато всеки бърза занякъде и умовете ни са разпилени по безброй грижи и задачи, е адски трудно да накараш някого да прекара повече от 15 минути на стол, докато гледа сменящи се слайдове. Обикновено пълни с разни с татични диаграмки, сложни графики, объркани подточки и, разбира се, съпроводени с монотонни коментари на водещия. Съответно е нужна повече динамичност, зрелищност и разнообразие в самата презентация! Решението?

Flash?

Звучи чудесно, но на практика не всеки може да се справи. За постигане на интригуваща презентация със засилен мултимедиен/интерактивен елемент са необходими задълбочени познания по Flash или Director и за- дължителен опит в програмирането и писането на скриптове.

Полъх на бриз

За щастие още преди години Macromedia осъзнаха необходимостта от лесен начин за подготовка на мултимедийни презентации и така на бял свят се появи Macromedia Breeze – комплект от инструменти, който позволява да превърнете всеки проект подPowerPoint в отделна Flash анимация. Която да бъде раздвижена, опмитизирана и... качена спокойно в интернет. След сливането на Macromedia с Adobe Breeze получи ново лице, интерфейс и име – Adobe Presenter.

Началото

Когато стартирате Adobe Presenter за първи път, ще забележите, че всъщност се е заредил...PowerPoint! Точно така, Adobe Presenter е интегриран в PowerPoint, като за целта си има даже свое меню, лента с бутони и/или собствен панел с инструменти (ако работите под MS Office 2007). Оттам може да разширите и разнообразите вашатапрезентация с най-различни идеи и мултимедийни решения.

Звук и образ

Най-лесното, което може да направите, е да интегрирате гласов коментар към презентацията. Адски е лесно – все едно говорите пред диктофон. След като приключите, може да разделите речта си на отделни клипове и да я разпределите към различните слайдове или да въведете опция за изчакване на потребител. Друг вариант е да интегрирате видеоклип. Това може да е филмова разходка из халетата на компанията, интервюта с разни хора или, да речем, обръщение от шефа към присъстващите (който за жалост е зает и възпрепятстван да дойде на презентацията, разбира се...).

Най-бързо е да интегрирате външен flash (.swf) или видео (.avi) файл. Спокойно, не е нужно да наемате снимачен екип. Има далеч по-лесен вариант –използвайте наличната уебкамера! Адски е лесно, нужно е просто да щракнете върху един бутон! Съвременнитеуебкамерки (даже и тези, вградени в корпуса на лаптопа) поддържат добра резолюция (640х480), което е напълно достатъчно за повечето обичайни презентации.

 

 

Интерактивност

Класическите семинари в момента се конкурират с далеч по гъвкавите уебсеминари и отдалечени форми на електронно общуване и обучение. Хубавото на Adobe Presenter е, че може да превърне всяка презентация в универсално достъпно съдържание за аудитория от цял свят – нужно е съвсем малко, само интернет връзка, браузър и Flash плейър. Нещо повече – във всяка flash базирана презентация може да заложите много лесно елементи на обратна връзка с потребителите. Като например, онлайн викторини, попълване на тестове или отговори на въпроси. И това, повтарям, без да е необходимо да пишете скриптове под Flash!

За целта е предвиден специален Quiz Manager. С него се работи много лесно. Избирате типа на теста (задължителен илиопционален), въвеждате въпроси, посочвате структура и последователност, определяте възможните отговори и т.н. Това могат да бъдат различни тестове за квалификация, „контролни“ за входящо ниво, проучвания за мнение на потребителите и т.н. (примерно: „Хареса ли ви презентацията?“, „Ще си купите ли представения продукт?“ и т.н.).

Някои особеност

Adobe Presenter си струва да му обърнете внимание, той пести време, нерви, като позволява на обикновени служители от вашата фирма да подготвят интригуващи презентации с богато мултимедийно съдържание. Но има някои особености. Първо – за провеждането на викторините, тестовете и проучванията е необходимо да разполагате с интегриран Adobe Acrobat Connect, който да събира и обработва резултатите от отговорите. Второ – засега не е възможно директно качване на филмчета от YouTube (трябва да ги извлечете ръчно в отделен файл и после да ги интегрирате във вашата презентация). И не на последно място – цената. Adobe Presenter е учудващо скъп продукт, като струва около 500 долара. – Светлин Светлинов


Съдържание: