Достъпна програма за рисуване и скициране
Достъпна програма за рисуване и скициране

PCMagazine, Брой 6
Категория: Софтуер
Етикети: Serif DRAW X3
PC MAGAZINE
3.6.2009

Достъпна програма за рисуване и скициране

Всъщност SerifDraw Plus X3 може много повече. Приложението е подходящо за създаване на бизнесграфики, диаграми, лога, опростени технически чертежи, а освен това може да се използва за трасиране и обърнете внимание – за подготовка на векторни анимации. Които след това да се експортират във Flash формат. И на всичкото отгоре цената й (поне на сайта на производителите Serif) e 100 долара. Направо да не повярва човек, още повече че DrawPlus може сравнително успешно да се конкурира с CorelDRAW (приликата в имената и номерацията не е случайна), а защо не и с Illustrator например.

Всички предпоставки са налице – разбираем и принципно познат интерфейс за векторно илюстриране – странично разположени инструменти, падащи менюта и статус ленти, панели (или докери по корелската терминология) за настройки и т.н. Ако имате някаква обща идея как се работи с този тип програми, Serif DrawPlus няма да ви разочарова.

Във функционално отношение програмката се представя много добре за своя ценови клас (повтарям, струва около 100 долара), като ви осигурява всички познати и добре изпитани инструменти за чертане и рисуване. Това включва основни геометрични фигури, линии, криви на Безие (ах, как са ми противни, хе-хе), текст и какво ли не още. Това, което на мен ми хареса, е че дори да нямате опит в илюстрирането, може да ползвате готови форми и фигурки. Някои от тях се създават през лентата за инструменти (като например звездички, балончета, зиг-заг), други могат да се импортират като част от клипарт библиотека. Много приятно и забавно.

Въпреки че е векторно приложение, Serif DrawPlus може да се използва за „художническо“ рисуване, съответно е в състояние да постигне впечатляващи „растерни“ резултати, все едно са нарисувани върху платно. Това се постига с помощта на различни типове четки, които „мацат“ боя върху работния лист. Всъщност това са си векторни криви, но облечени в растерни „дрехи“. Това се забелязва веднага щом почнете да нанасяте багрило. Ще ви направят впечатление контролните възли, които могат да редактират формата на кривата/обекта. Новата версия пристига с нови четки и средства за рисуване, които включват пастел,тебешир, водни бои. Ако ви се намира таблет (а защо не си вземете, те и без това поевтиняха доста), може да го изпробвате под Serif DrawPlus. Пак повтарям, макар и да изглеждат като „растер“, става въпрос за векторни елементи и винаги може да ги модифицирате, без да се мъчите с гумичка, пластове и т.н, както е под Photoshop.

Другото, което много ми хареса в Serif DrawPlus са различните помощни механизми. Така например, ако искате да нарисувате нещо в псевдотримерен вид, програмата ви позволява да чертаете в някоя от трите основни проекционни повърхнини, като поема грижата начертаните обекти да бъдат коригирани в изометричен изглед. Знаете, при него квадратът се превръща в ромб, кръгът в елипса и крайният резултат е наистина реалистичен. Освен това всяка повърхнина се визуализира с виртуална милиметрова хартия, което в комбинация със средствата за прилепване и оразмеряване е предпоставка за висока прецизност на всеки чертеж. И ще бъде високо оценено от всеки с инженерен подход към нещата.

Друга полезна екстра са т.нар. overlays. Това е нещо като пласт, който ви подсказва да построите композицията на дадена рисунка или илюстрация така, че да отговаря на вашите изисквания или пък на някои правила в изкуството. Така например Serif Draw може да активира overlay с „божествените“ пропорции или указатели за правилото на идеалните третинки.

Програмата разполага с не лош модул за трасиране, така че да преобразувате сканираното растерно изображение в редактируеми векторни криви. В този ред на мисли трябва да отбележа добрите импортно/експортни възможности на Serif Draw. Сравнително без проблем може да вмъквате всякакви растерни и векторни файлове – включително .AI (Illustrator) или .DWG (AutoCAD). Което го прави интересен избор не само за ентусиасти и любители, но също така и практична опция за малки проектантски бюра или рекламни агенции, които търсят достъпна алтернатива на скъпите графични пакети от класата на CorelDRAW. – Светлин Светлинов

 


Съдържание: