iGo My Way за iPhone
iGo My Way за iPhone

PCMagazine, Брой 9
Категория: Софтуер , Технологии , Мобилни технологии
Етикети: Apple , софтуер , iPhone , iGo MyWay Europe
PC MAGAZINE
14.9.2009

iGo My Way за iPhone

Компанията NNG Global Services пусна чрез онлайн магазина AppStore на Apple навигационен продукт за iPhone, който се продава на цена от 99 евро. Продуктът се нарича iGo MyWay Europe и предлага карти на всички държави в Западна, Централна и Източна Европа, включително и на България.

От производителя ни изпратиха код, с чиято помощ свалихме приложението и го тествахме, тъй като това беше едно от най-очакваните приложения сред потребителите на телефона на Apple. Причината е, че това е едно от първите Turn-by-turn навигационни приложения за тази платформа, както и фактът, че софтуерът на iGo се слави с най- подробните и пълни карти на България.

Изтеглихме приложението, което се оказа с размер от 1.4 GB, и го инсталирахме. Като се изключи процесът на изтегляне, който при нас отне около половин час, процесът на инсталация отнема около 30 минути. Това е времето, за което огромното приложение се трансферира по кабела към телефона и след това се инсталира.

Стартирането на приложението отнема около 15 секунди, като след това ви посреща екран, който ви предлага да настроите продукта. Имате възможност да изберете език на интерфейса, сред които и български. Щом го изберете, ще преминете към втори екран, където ще трябва да изберете гласа, с който устройството ще ви напътства. Отново има български език, като това е гласът на Анелия.

След това имате възможност да настроите различни параметри, като вид на картата – 2D, 3D или 3D+, режим на ползване – нощен или дневен, сила на звука на известяването, режим на придвижване (пешеходец, автомобил, автобус, влак, камион) и др.

Менюто е максимално опростено и при първоначално зареждане се появяват карта на текущото местоположение, бутони „Крайна цел“, „Моят маршрут“ и „Настройки“. Чрез натискането на „Крайна цел“ влизате в меню, в което посочвате каква искате да бъде крайната цел – адрес, място, позиция на картата или цел, която сте добавили в предпочитания. Ако търсите адрес, първо ще бъдете попитани за държавата, после за града, а след това за улица и номер. Когато зададете адрес, вече можете да стартирате навигацията до него. На екрана ви се изписва по ваш избор една от възможните информационнитабелки – време за пристигане до целта, разстояние до целта, както и скорост на придвижване.

Карти

Картите на iGo MyWay са много подробни, специално за България, но им липсва достатъчно POI (точки, представляващи интерес). Така например, ако търсите обекти близо до крайната цел, в категория паркове може да ви се появи парк в Солун, но не и в София.

Една много интересна възможност е режимът 3D+, който ви позволява да виждате триизмерни карти на градовете, като някои от най-популярните сгради се появяват на картата като триизмерни изображения. От илюстрацията може да видите как се появява кар- тинка, изобразяваща НДК.

Друг недостатък на картите е невъзможността да се посочи точен адрес в някои случаи. При тестовете се оказа, че не мога да задам номера на улицата, която искам да посетя, а трябва да избера някой съседен.

Общи впечатления

Както може би знаете, iPhone 3G и по-новият модел 3GS разчитат на вграден чип, който осъществява A-GPS навигация. Това е Assisted GPS и за разлика от традиционните навигационни решения той разчита на клетките на GSM операторите и Wi-Fi точките за достъп, за да определи местоположението на сателититите. Така се спестява значителна част от времето, необходимо за получаване на Fix (установяване на местоположението на GPS приемника), и то пада до минута при обикновено нужни до 10-15 минути.

Лошото в случая с GPS приемника на iPhone е, че той няма толкова добра антена, а от това страда и функционалността на навигационните приложения за iPhone. Необходима е пълна видимост към небето, без дървета и високи сгради наоколо, в противен случай навигацията прекъсва и започва да изчаква сигнал от сателитите.

Допълнително GPS функционалността в комплект с постоянната осветеност на дисплея на телефона изтощава батерията за много кратко време. При нашите тестове в движение батерията на напълно зареден през адаптер за ток телефон издържа 3 часа и 43 минути.


Съдържание: